oltárkép
Honlap Események Szentjánosbogár tábor

Szentjánosbogár tábor


szb1Szentjánosbogár tábor lesz Lakiteleken!

 

Június 30 és július 5 között megmozdulnak az ország fiataljai. Az ország több településén, köztük Lakiteleken is összegyűlnek, hogy felejthetetlen élményekben legyen részük a Szentjánosbogár tábor keretén belül.

 

Ekkor az ország minden tájáról mintegy 140 10-16 éves korú gyermek érkezik községünkbe. A tábor helyi szervezői nagy lelkesedéssel készülnek erre a hétre és vendégszerető lakiteleki családok segítségét is kérik.

Szervezők: Rózsáné Bőszén Ilona, Rózsa Szabina, Tábori Anna Ilona, Kozma Andrea, Boros Rebeka, Lovas Norbert.

Kik azok a Szenjánosbogarak? Miért jönnek hozzánk? Mivel fogják tölteni idejüket községünkben? Minderre most választ adunk! 

 

A Szentjánosbogarat Dunakeszin két plébánia több mint tíz családja hozta létre a 80-as évek második felében azzal a céllal, hogy saját gyermekeik részére tartalmas kikapcsolódást nyújthassanak keresztény körülmények között az általuk szervezett gyerekklubban. A szülők egy kiadványt is létrehoztak a gyerekek számára, melyet ők írtak és terjesztettek is egyben. A klubot, a kisújságot Szentjánosbogárnak nevezték.
1990-ben ez a kis újság bekerült a Szív című jezsuita folyóiratba gyerekrovatként, így országosan is ismertté vált. A rovat célja volt, hogy közvetlen viszonyban álljon olvasóival, így aktív levelezést folytattak velük. A Szentjánosbogárnak akkora sikere lett, hogy 1991-ben egy nyári tábort is megszerveztek ezeknek a gyerekeknek Dunakeszin, melyen szép számmal meg is jelentek. A tábor is hatalmas sikert aratott, így évről évre újból meg kellett szervezni. Az egyre nagyobb népszerűség miatt az évek folyamán a jelentkezők létszáma is folyamatosan nőtt.
Nagyon hamar bővíteni kellett a táborok típusait, az ötödik évben már elindult az ifjúsági tábor, idővel a kamasz korosztály is külön programot kapott. Azok a házas, már dolgozó vezetők, akik kevés szabadságuk vagy kicsi gyerekeik miatt nem tudnak aktívan részt venni a Szentjánosbogár életében, de szeretnének találkozni egymással a Bogárban megszokott módon, hatodik éve családos tábort szerveznek.
Az első tábor után három évvel, nem volt elég egy helyszín, így szinte minden évben egyre több táborra volt szükség. 1991 óta több mint 140 település adott helyet a táboroknak.

 

Szállásadók jelentkezését várjuk!

A gyerekek minden évben hagyományosan családoknál vannak elszállásolva, ezért olyan családok jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy a tábor időtartama alatt szállást, reggelit és vacsorát tudnának biztosítani 2-4 gyermeknek. A táborban a nap folyamán, közös programokon vesznek részt a gyerekek: csoportbeszélgetéseken, sportversenyen, akadályversenyen, helyismereti programon. Ebédet és uzsonnát is közösen kapnak, így arról a szállásadóknak nem kell külön gondoskodniuk. A gyerekeket arra kérjük, hogy polifómot és hálózsákot hozzanak magukkal, így nincs szükségük külön ágyra.
Aki úgy érzi, hogy szívesen fogadna be a családjába gyerekeket egy pár napra, vagy szeretne többet megtudni a táborról, az bátran érdeklődhet Rózsáné Bőszén Ilonánál a 06-30-651-705 telefonszámon.

 

Mi a célunk?

Az első nagyon fontos cél, hogy a gyerekek saját élményeiken keresztül megtapasztalják, hogy milyen keresztény módon, egymást tisztelve és szeretve élni. Ezen kívül biztos támaszt adó közösséget és közösségi élményt szerezzenek, hitükben megerősödjenek és nem utolsó sorban szabadidejüket tartalmasan, közösségben töltsék.

Törekvésünk, hogy a táborok programja és témái tükrözzék azokat a társadalmi jelenségeket, amelyek manapság minden fiatal hétköznapjaiban jelen vannak.
A táborokban vég nélkül folytatott csoport- és baráti beszélgetések formálják a gyerekek értékhierarchiáját és felkészítik őket az értékek közötti választásra a mindennapokban. A hitgyakorlás és önismeret elmélyítése pedig erősíti a belső integrációjukat.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését és szívesen részt venne ebben a forgatagban, akkor bátran keresse meg a helyi szervezőket!