Honlap Krónika 2016 2016.07.24. Ilyés Lehel atya újmiséje

2016.07.24. Ilyés Lehel atya újmiséje PDF Nyomtatás E-mail

Legyünk önmagunk az imában! - 
Ilyés Lehel újmisés pap Lakiteleken
 
Július 24-én, vasárnap, a reggel  8 órai szentmisét Ilyés Lehel, székelyszentkirályi újmisés atya mutatta be, akit ez év június 29-én  szentelt pappá a gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek.
 
Minden szentmise ünnep, kiváltképpen, ha egy olyan elsőmisés pap ajánlja föl értünk, akit  évek óta ismerünk. Középiskolásként részt vett a Népfőiskolán rendezett történelmi vetélkedőkön, majd kispapként társaival nyaranta itt dolgozott néhány hetet, velünk zsolozsmázott és énekelt a szentmiséken.
 
Lehel atyát, Jánossi Imre (Csíkszentsimon) és Albert István- Csaba (Kézdivásárhely) diakonusokat, valamint Fülöp Szabolcs (Ditró) és Nyírő Szabolcs István (Csíkszentgyörgy) gyulafehérvári kispapokat  és a  híveket Bagi Ferenc plébános atya köszöntötte a szentmise kezdetén. 
 
- Legyünk egymásnak ajándékai! –mondta Szent Pál apostol szavait fölidézve . – A csokrok elhervadnak, a tárgyi ajándék értékét veszíti, de a közös élmények, bárhová is vet bennünket a sors, megmaradnak. – Döbbenetes élmény – fűzte hozzá – hogy akit hat éve megismertem versenyzőként, azt most főtisztelendő atyaként köszönthetem.
 
Ilyés Lehel, a vasárnap evangéliumáról (Lk.: 11, 1-13) szóló prédikációjában arról beszélt, hogyan tanít bennünket Jézus imádkozni? Szólt az ima emberformáló erejéről, amely Jézus arcán is megmutatkozott.
 
- Jézus lelket önt az imádságba, személyességet ad az imának. Nem elég egy imát szóról szóra elmondani, mert az monológ lenne. – szögezte le, majd kifejtette, hogy Jézus az Istennel, mint baráttal és édesapával való dialógusra, beszélgetésre tanít bennünket. Istenkapcsolatunk egy baráttal és egy édesapával való kapcsolatunkhoz hasonlít. A barát őszinte, meghallgat, életét adja értünk. Az édesapa igazán tudja, hogy mire van szükségünk, gondoskodik rólunk. Talál bennünk jó tulajdonságokat, de bűnöket is.
 
- Jézus arra hív bennünket, hogy ne csak a betanult szöveget mondjuk el neki, hanem  az ima szavait tegyük személyessé, tegyük a mieinkké! Legyünk önmagunk az imában!  
 
Lehel atya a szentmise végén hálatelt szívvel mondott köszönetet mindannyiunkért a mindenható Istennek, aki a találkozás ajándékával lepett meg bennünket azzal, hogy idehívta őt közénk és immár 6 esztendeje ismerhetjük egymást.  
Megköszönte Ferenc atyának az itt töltött idő minden percét, azt, hogy ő atya és  barát, az ő  számára és a többi kispap számára. Lezsák Sándornak, hogy 6  esztendeje szeretettel várja a népfőiskolára a dolgozni vágyó gyulafehérvári kispapokat és támogatja őket atyai jóságával és gondoskodó szeretetével.  A kedves híveknek és a népfőiskola dolgozóinak  azt, hogy támogatták és befogadták őket alázatos szeretetük jótéteményeivel. Végül köszöntet mondott mindannyiunknak azért, hogy vele együtt adhattunk hálát a mindenható Istennek az élet és a hivatás ajándékáért.
 
Végezetül elsőmisés áldást kaptunk tőle.                                                                                                                      
                                                                                                                                         Tábori Kálmán     
 

 

Képek...